Allah knows best. Kipidap. Dongibab. Ukenduit. Yurock.

Jangan marah ye baca tajuk >.<
Sesekali nak jugak merasa tulis macam vangla macam tu.
Hahahahha.Saya mula kenal Jiey Wan Aziz sewaktu dalam pantang bersalinkan Sophia. Waktu tu, Ian berumur bawah setahun. Zaman kegemilangan blogging masa tu. Masa baca blog Jiey, saya menangis berjurai air matanya. Kagum baca semangat Jiey dan miracle boy Ian.
.
Hari ini, saya baca Jiey update status ni. Anak adalah anugerah. Bila doktor predict budak dalam perut ini itu ini, dia bukan Allah. Setiap perkembangan Ian tak henti buat saya yakin dengan kekuasaan Allah. Bila dapat Lope, baru saya belajar bersyukur.
.
Masa tak ada anak, meminta dengan Allah minta dikurniakan anak. Usaha sana sini, rawatan moden, alternatif semua saya buat. Bila dah pergi dapatkan rawatan semua, katanya semua okey, baru saya tersedar, yang Allah yang satu tempat meminta. Jadi, saya banyak berpuasa, saya banyak dekatkan diri dengan Allah, saya banyakkan sedekah minta dikurniakan anak. Dengan izinNya, doa saya dimakbulkan.
.
Saya lahirkan Lope dan sekali lagi, Lope bukan macam anak-anak lain. Tapi, bagi saya alhamdulillah. Saya ada zuriat, saya diberi saham untuk dituai di akhirat nanti. Kalau mendidik dan membesarkan anak yang tipikal juga penat, anak-anak macam Lope ni, silalah gandakan dengan seratus kali. 
.
Tahun kelima perkahwinan, Allah kurniakan Sophia pula. 360 darjah berbeza dengan Lope. Cabarannya berlainan. Saya rasa lengkap pengalaman saya menjadi ibu tapi membesarkan Sophia juga bukanlah semuanya lancar. Tetapi, apapun Lope dan Sophia adalah anak-anak saya. Apa juga kondisi, perangai, bentuk dan kebaikan/keburukan mereka, mereka adalah hidup saya.
.
Jadi, bila anak saya ada masalah, sama macam saya meminta pada Allah untuk diberikan anak, macam tu jugaklah saya akan berusaha untuk dibuka ruang dan peluang agar saya boleh berikan yang terbaik untuk anak saya. Habis tenaga, habis wang, harta semua pun tak apa, insya Allah, saya yakin sangat saya akan lebih rasa puas bila saya berhabis untuk mencuba pelbagai rawatan, terapi dan bersusah untuk anak-anak sebab suatu hari nanti saya tak mahu ada perasaan kecewa sebab saya tak pernah mencuba. Sebab saya tahu, saya dah mencuba sehabis mungkin dalam kudrat saya.
.
Apa saya nak kongsi kat sini, jangan pernah mengalah. Buat sehabis baik, buat semampu boleh mengikut kemampuan. Selebihnya, kita minta dengan Allah. Minta yang elok-elok. Kadang-kala, kita rasa elok, tapi sebenarnya Allah ada perancangan yang lagi elok dari yang kita nak. Jangan berhenti meminta. Allah tak pernah limit pun berapa perkara kita boleh minta dengan Dia, jadi mintalah. Allah dengar semua sebab Allah tu sangat awesome. Allah knows best.

Comments

Popular Posts