Sampin Pertama Lope

Sudah lama menyimpan angan, tiap kali anak-anak lelaki kecil melintas dihadapan saya, segak berbaju melayu dan bersampin, saya sering membayangkan suatu hari, saya teringin melihat Lope segak berbusana melayu lengkap. Pernah dahulu tengok gambar di FB Auntie Leha dan cucunya, Ya Allah. Handsomenya. Memang melting saya tengok.

Kenapa tidak dipakaikan sahaja?

Bagi saya, selagi Lope tidak boleh berdiri, berjalan -- buat apa dia pakai sampin kalau tuan empunya badan perlu didukung. Kalau baby dukung, comellah. Kalau Lope, 8 tahun didukung -- bayangkanlah. Itu tidak termasuk si mama yang comot tudung tertarik ke sana ke mari sebab berdukung. Setiap kali Aidilfitri, Lope berbaju melayu tetapi berdukung. Tidak nampak dimana kacaknya. 

Dalam hati ibu, memasang angan bersulam doa. Berilah peluang utk Lope bersampin berbaju melayu. Mungkin kecil pada orang lain, tapi besar pada saya. Allah itu baik. Semua doa yang kita minta dia dengar. Tidak ada istilah Allah tak akan perkenankan doa -- lewat atau cepat sahaja. 

Doa saya, setelah 5 tahun meminta. Aidilfitri kali ini pertama kali Lope menyarung sampin. Pada pandangan mata saya sbg ibunya, cukup sempurna. Berat sebelah dengan penilaian sendiri, terasa Lope lah anak yg paling kacak dimata saya. Ini adalah debut bersampin oleh Lope. Selepas solat sunat Aidilfitri di masjid keluarga kami. Lope perlu bersalam dengan semua atuk, nenek, makcik, pakcik, sepupu. Perlu menghulurkan tangan, memandang mata dan mencium tangan. Satu tugasan yang bukan mudah untuk dilaksanakan oleh Lope yang dalam pada masa yang sama perlu menyeimbangkan badan untuk berdiri, menghulurkan tangan (Lope mempunyai masalah sensori dengan sentuhan), perlu memandang mata (ada masalah dengan eye-contact) dan perlu berada didalam kumpulan orang ramai. Itu masih belum dicampur apabila ada orang menggosok kepalanya, menepuk mesra bahu Lope dan memeluk/menciumnya. Hehehehhe.

Bukan mudah menjadi Lope. >.<

Semasa kejadian, tidak ada gambar yang diambil. Saya sedang sibuk menguruskan Lope bersalam, berjumpa orang-orang tua dan mulut tak lupa bercerita "tahun ni Lope kena salam dengan semua. Salam-eye contact-cium tangan." dah jadi macam jurulatih plak rasanya. Tapi berbaloi sebab Lope boleh behaved so well dan mengikut arahan walaupun hanya untuk tempoh 20 minit - 30 minit.

Saya rasa selama 6 tahun saya sentiasa bersifat terbuka berkongsi mengenai Lope di media sosial berbaloi. 6 tahun saya berkongsi cerita Lope dengan autistik karekternya, rawatan yang Lope jalani, terapi yang Lope sertai, perkembangan Lope dari masa ke semasa -- kerana selepas 6 tahun, penerimaan dari ahli keluarga saya yang jarang bertemu mata tetapi "berkawan" di FB telah banyak "memperkenalkan Lope" kepada mereka.

Kalau dahulu orang cuma tahu Lope itu "sakit" tapi sekarang mereka tahu Lope itu "autism". Selain menyediakan Lope untuk berhadapan dengan masyarakat, saya rasa sebagai ibu saya juga patut mendidik masyarakat mengenali Lope dan autism. Lope adalah salah satu golongan autism  yang ada dan kebanyakkan mereka adalah berbeza dan unik.

Akhir sekali, ini gambar rasmi Lope bersampin.


Songkok entah ke mana, eyen contact pun sedikit terpesong tapi takpelah, ini gambar yang saya idamkan walau berdiri dengan bantuan saya. Selamat hari raya, maaf zahir batin. Baruuuu nak minta maaf. >.<

Till then, take care.

Comments

Miss Moon said…
handsome sgt Lope lengkap pakai baju melayu n bersampin
Eintan Nurfuzie said…
kacak hensem lg bergaya.. hihihi

Popular Posts