Kami masih ada ;)

Sudah lama tidak melakar kisah disini. 

Sebetulnya tiada yang menarik untuk dikongsi dan detik waktu berlalu dengan terlalu pantas. Kehidupan kami sedikit berubah kini setelah Lope & Sophia keduanya bersekolah kini. Aktiviti kami seharian berkejar kesana ke mari, sama seperti ibubapa lain yang perlu menghantar dan mengambil anak ke sekolah.
 
Lope, 8 tahun.

- Alhamdulillah, bermula semalam, dia kini sedang mengikuti 3 bulan terapi intensif di Makmal Autism UKM dibawah PERMATA, JPM. 

- Sebelum menyertai Makmal Autism UKM, Lope juga menjadi pelajar Akademi LILI. Disitu buat pertama kalinya Lope merasai pengalaman "bersekolah". Terima kasih untuk Dr. Sazlina dan team - Cikgu Nurul, Cikgu Syidah, Cikgu Yana & Cikgu Siti.

- Demi Lope, saya dan Encik Bubu menghadiri kelas pendidikan ibubapa autism di INSPEN dan kami mendapat suntikan semangat yang baru. Alhamdulillah, kami suami isteri mempraktikkan apa yang dipelajari, bukan sahaja pada Lope tapi juga Sophia.

- Lope kini sedang menjalani misi 100 hari "makan sendiri" yang bermula pada 24/05/15. Besar harapan saya, sebelum 100 hari Lope sudah mampu untuk memegang sudu dan makan dengan sendiri.

- Kesihatan Lope bertambah baik semenjak kami sekeluarga mengamalkan Young Living Essential Oil -- in total, Lope menggunakan hampir 10 jenis minyak sebulan.

Sophia, 6 tahun

- Adik Lope terpilih untuk mewakili tadikanya ke pemilihan akhir Bola Jaring. Alhamdulillah, pasukan Sophia muncul juara tetapi masih belum diketahui sama ada Sophia berjaya mewakili Wilayah Persekutuan Putrajaya ke peringkat kebangsaan atau tidak.

- Jika tidak terpilih pun, saya sudah cukup gembira apabila dia didedahkan dengan teamwork, make new friends & having fun. Chill la kan, budak baru kot.

- Apapun, misi masih panjang untuk Sophia. Target yang kami letakkan untuk dia adalah untuk boleh membaca, menulis dan mengira sebelum akhir tahun ini. Selain cikgu disekolah, 2 orang cikgu dirumah juga sangat gigih mengajar dan kadang kala dan jadi monster. Hahahahha.

Doakan kami sekeluarga sihat sejahtera, dimantapkan iman, diberikan rezeki dan usia yang diberkati untuk kami melahirkan generasi bersolat dan membaca alquran.

Till then, take care. Xx

Comments

Popular Posts