Naluri ibu.

Kata orang tua, pengalaman adalah guru yang terhebat. Begitu juga dengan "orang tua terlebih dahulu makan garam". Bila umur dah semakin meningkat ini, saya rasa kata-kata itu banyak benarnya.

Baru 10 tahun saya berkahwin.
Tapi, alhamdulillah. Bila adik-adik di pejabat bercerita mengenai rumah tangga, saya rasa seperti - eh, dulu aku pun macam ni dengan Encik Bubu. Kehkehkeh. Itu baru 10 tahun kan, bayangkan mak-mak kita yang berpuluh tahun tu. Patutlah diaorang rileks je tengok kita kadang-kadang sentap dengan suami. >.<

Begitu juga dengan naluri saya bila melihat anak-anak. Semenjak tahu Lope itu seorang anak autism, kadang-kadang saya rasa saya macam negatif sangat pulak. Anak si A tak boleh berjalan lagi. Dalam hati dok bayang, eh.. budak ni delay ke. Anak si B tak bercakap lagi, dalam hati dok cakap kena bawak pegi speech therapy tu. Anak si C asyik duk susun barang panjang-panjang, tak nak bergaul dengan orang, takde eye-contact. Dalam hati dok cakap budak ni autism!

Semuanya dalam hati. Saya tak cakap kat mak bapak diaorang sebab saya tahu, saya bukan doktor kanak-kanak yang pakar dalam hal itu. Apa yang saya ada cuma sebuah naluri ibu yang dah menyelusuri kelainan itu. Orang putih cakap "just being corncern". Orang melayu cakap "Joyah sangat ko menyibukkk". Kehkehkeh.

Hari ini, ada orang cakap kat saya, anak selebriti itu disahkan autism. Sumpah weh, anak dia paling comel. Selama ni pun, saya dok nengok video budak tu. Kalau masa rajin, saya komen panjang lebar (hahahahah), ada masa malas, saya like ajo dan kalau masa lagiiiii malas, saya tengok aje.

Flashback 5 tahun dulu masa doktor cakap yang Lope ni autism.

Saya rasa lega, sebab Lope bukanlah kelainan seperti down syndrome, sakit yang nampak macam teruk kepada fizikal. Bila doktor cakap "autism" perkara yang paling pertama saya buat bila pulang ke rumah adalah tanya Google.

Selepas setengah jam, apa yang saya tahu. Saya sudah banjir menangis. Panik. Saya masih ingat, Lope sedang tidur. Saya ambilnya dan peluk. Sehingga dia terjaga dan sama menangis dengan saya. Barulah Encik Bubu datang dan dan bertanya kenapa. Waktu itu, saya hanya perlukan satu pelukan yang ikhlas. Pelukan yang mendamaikan untuk memberi isyarat kepada saya "tak apa." Lagi heartbreaking bila saya bercerita kepada Cik, abang-abang dan kakak-kakak dan mereka sendiri kurang arif apa itu autism.

Jadi, perjalanan menjadi ibu kepada anak autism bermula. 

Siri berjumpa terapi. 
Tukar jadual kehidupan.
Cuba pelbagai kaedah perubatan.
Hadir kelas ibubapa.
Berkawan dengan ibubapa yang punya anak autism.
.
.
.
.

Perjalanan yang panjang yang memerlukan pengorbanan dan sokongan dari  keluarga, kawan-kawan dan masyarakat. Selepas 5 tahun, alhamdulillah. Keluarga, kawan-kawan dan masyarakat yang mengetahui kelainan yang ada pada Lope mula menerima kelainannya dan menyimpan rasa "simpati tidak bertempat" itu terhadapnya.

Jika Lope meltdown, tantrum, mengalami sensory overloaded sekali pun -- alhamdulillah, selepas 5 tahun, saya boleh mengawalnya. Jika tak semua pun, sebahagian saya mampu. Begitu juga dengan kawan-kawan dan keluarga. Terima kasih.

Untuk selebriti itu, dari jauh saya doakan, saya titipkan doa buatmu, buat sang anak yang sering mencuri perhatian dan kasih sayang saya, tak mengapa. Tidak salah menjadi yang berbeza, yang istimewa itu nyata berbeza. 

Tengok dengan mata hati.
Ini nyawa saya.
Nama dia Lope :)

Comments

Unknown said…
Supermommy.Takde perkataan boleh describe akak dan dlm diam saya amat kagum.

Semoga Lope sentiasa dibawah lindunganNYA dan Allah mempermudahkan urusan akak.

Assalamualaikum

Popular Posts