Ingatan + Pesanan = Social Story.

Mungkin ianya agak baru untuk ibubapa yang tidak mempunyai masalah seperti mana Lope. Social story adalah kaedah penceritaan mengenai situasi, kemahiran atau konsep yang releven yang digunakan didalam masyarakat. Tujuan social story adalah untuk berkongsi maklumat yang tepat kepada individu autistik (dalam konteks Lope) untuk memahami sesuatu adab/tatasusila/situasi.


Ini adalah contoh social story yang dibuat oleh Syahirah Omar untuk anaknya. Ini memang betul-betul otai sebab pandai melukis. Untuk Lope pula, social story untuknya adalah berlainan. Setiap individu autistik memiliki keistimewaannya yang tersendiri dan untuk Lope adalah ingatan. 

Berdasarkan kepada pemerhatian saya selama 7 tahun menjadi mama kepada Lope, dia memiliki ingatan yang sangat kuat terhadap sesuatu perkara. Kata kita, iya ke? Rasa diragui tetapi setiap pesanan yang disampaikan kepada Lope, dalam rekod saya, Lope memang mematuhi pesanan yang disampaikan.

Paling baru, pesanan semasa hari raya ke-2 sebab kami ada raya photoshoot kat rumah Cik. Paling bimbang Lope akan cranky. Encik Bubu 2-3 kali pesan, "Lope, hari ni kita ada photoshoot. Orang akan ambil gambar Lope. Abah nak Lope pakai songkok ni, jangan buka. Lope kena behave. Lope kan good boy. Dengar kata Abah, ok?"

Seperti biasa, tak ada respon pada Lope. Pandang pun ke tempat lain. Bila waktu kejadian, alhamdulillah. Lope sangat mendengar kata. Duduk di kerusi yang disediakan untuknya. Sangat baik. Saya dan Encik Bubu sangat bersyukur.

 The Megat Ramli's


Ini hero saya bila selesai acara gambar bergambar dengan semua. Tidak menangis, tantrum jauh sekali. Makin improve bila berhadapan dengan wajah-wajah yang tidak biasa, bunyi bising riuh rendah orang bergelak ketawa, menahan panas hingga berpeluh, juga Lope tidak menangis dan mula buat onar nak tantrum. Kesimpulannya, social story untuk Lope bukan berbentuk visual tetapi dalam bentuk oral dan ingatan. 
Comments

Popular Posts