Jerebu di Putrajaya.

Tabung pendidikan Lope & Obiya - SINI.

Sesak nafas sungguh sekarang ni. Putrajaya secara rasminya dah 3 hari jerebu. Orang yang paling saya bimbangkan akan terjejas adalah Lope & Obiya juga FIL saya. Alhamdulillah, di hari ke-3 ni, nampaknya mereka semua baik-baik belaka.

Memang arahan berkurung untuk Lope & Obiya melemaskan mereka. Lope terutamanya. Semalam, setiap 1 jam saya telefon ke rumah. Bibik cakap, Lope tak lena tidur. Mungkin lemas. Mungkin bosan dengan rumah yang sepanjang masa tertutup rapat. IPU kat Putrajaya dah mencecah 193 pada 25 Jun 2013 jam 6.00 pagi. Tak sure pulak, dah makin naik atau turun.

24 Jun 2013 jam 8.15 pagi di Presint 14 Putrajaya. Matahari tengah sakit?

24 Jun 2013 jam 9.30 pagi di Presint 4 depan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar. Nampak samar-samar je PICC.

24 Jun 2013 5.40 petang di Presint 5. Sepatutnya kat depan tu nampak bangunan kat Presint 4 tu (macam dalam gambar kat bawah).

Gambar ni diambil pada 14 Mac 2013.

Semalam, semua sekolah di Putrajaya ditutup tapi hari ini dah buka semula. Obiya memang saya bagi cuti. Rasanya lebih selamat dia berada di rumah. Sudahlah dia sendiri batuk berpanjangan akhir-akhir ini, rasanya lagi memudaratkan dia untuk ke taska walaupun tiada sebarang aktiviti luar dilakukan.

Sumber: SINI.

Kalau kat rumah ada air purifier -- mesti dia tengah penat bekerja. Minum air banyak-banyak. Elakkan aktiviti di luar rumah. Kalau perlu keluar, pakai mask. 

Be safe everyone.
 
Pakaian terbaik masa jerebu :p
Encik Bubu cakap macam terrorist. Hiks!

Comments

Popular Posts