Beef Bake Macaroni with Cheese & Basil

Dah 2-3 hari teringin nak makan macaroni bakar macam CC selalu buat masa hari raya. Nak tunggu raya lambattt lagi, jadi usha resepi dari Cik. Original resepi tu sangat cerewet. Banyakk potong-potong bawang bagai. Sebab saya malas, saya ubah sendiri :p

Beef Bake Macaroni with Cheese & Basil

1 paket daging cincang Ramly -- perap dgn bawang putih+jintan putih+blackpepper+garam
3 ulas bawang besar -- potong dadu
2 biji ubi kentang -- potong dadu
3 batang seleri -- potong dadu
10 pcs cendawan shitake -- potong dadu
1 ikat bayam merah -- dicarikkan
1/2 kg direbus hingga lembut -- toskan
5 biji telur
Tepung
Keju parmesan
Basil

Inti
- Goreng bawang besar hingga naik bau kemudian masukkan ubi kentang diikuti batang seleri,
- Bila dah nampak masak, campurkan cendawan.
- Kemudian masukkan daging cincang & seterusnya bayam merah.

- Gaul semua inti dengan macaroni yang telah direbus. Gaul hingga sebati.
- Pecahkan telur. Gaul. Masukkan 2 sudu tepung. Gaul.
- Masukkan dalam bekas bakar. Taburkan keju & basil.
- Bakar 15 minit.

Siap!

Ini gambar amik kat office. Kat rumah busy, tak sempat nak amik gambar :p

Tapi, tak sama dengan CC buat :(
CC, silalah datang ke Putrajaya & masakkan macaroni untuk adik nih.

Salam Jumaat & selamat berhujung minggu.
Xx.

Comments

Popular Posts