Obiya, Dora, Mewarna dan Pinky

Obiya ada hobi baru. Pada asalnya, saya perhatikan setiap kali apabila saya menulis atau membaca, si Obiya akan sibuk cuba memegang pen yang saya pegang atau mencuba meniru gaya saya sedang membaca. Pada mulanya juga saya belikan dia alat untuk dia menulis, apabila terrer dia menulis, habis kerusi saya dicontengnya.

Ok, bagi membangunkan lagi kemahiran Obiya, saya ajar dia mewarna. Ini adalah kali pertama saya memberikan kebebasan kepadanya sambil saya mewarnakan juga gambar yang diberikan. Bertepuk keseronokan tatkala melihat saya mewarnai si Dora The Explorer.

Obiya yang gigih sedang mewarna. Kusyuk :) Banyak kali saya kenalkan pelbagai warna padanya. Dia nampak confuse, sampailah saya kata "Phia ingat tak jeans Phia kan warna pink, tengok rambut anak mama colour hitam," lalu dia bangun dari kerusi. Saya sangkakan dia sudah jemu dengan pensil warna tapi tekaan saya meleset apabila Obiya datang dengan membawa sesuatu sebagai rujukannya.

Dia pergi ambil frame gambarnya sendiri. Mungkin dia sendiri pun nampak, Dora tu mukanya adalah sama dengan dirinya. kan? Tak cukup dengan frame gambar, dia kemudian bangun lagi. Saya sengaja membiarkan sahaja dia. Mahu melihat sejauh mana dia nak mewarna untuk hari ini. Rupanya dia ambil sesuatu lagi...

Dia ambil Pinky! Ya Allah, serius nampak kiut gila bila dia ambil Pinky dan dudukkan patung putih tu di kerusi dengan mulutnya tak putus-putus bercakap seperti dua orang sahabat. Beriya-iya sungguh, siap dengan muncung-muncung multnya bercakap.

Tok pun datang juga, sambil-sambil tegur Pinky. Cucu perempuan Tok yang sorang tu makin happy sebab dia rasa Pinky betul-betul diterima kot. Bwahahaha. Si Pinky ni kesian jugak sebenarnya, selalu sangat mama kena bersih dan mandikan sebab badan Pinky selalu berbau susu sebab 'kakak' suap susu dan selalu sangat ada nasi lah, noodle la dimulut Pinky. Semuanya sebab 'kakak' sambil makan sambil suap Pinky. Sekali fikir, lebih elok macam tu daripada dia suap Lope. Kesian Lope sebab adik sendiri pun tak lulus lagi bab suap menyuap ni.

Bila dah boring mewarna, mama hidangkan Tok sate. Nampak aje Tok ke meja makan, terus dia laju aje mengikut Tok. Dia tahu, kalau makan dengan mama, dia perlu duduk di hi-chair tapi kalau dengan Tok dia boleh makan di kerusi orang dewasa. Tok kan kebal, habislah spoil Obiya. Manja dengan Tok dah berlebih sangat dah ni.

Walau makan di meja bersama orang dewasa, mangkuk tetap yang sama sebab mama tak kasi upgrade lagi. Karang habis mangkuk mama dia baling. Bila warna dah sudah, makan dah sudah, inilah wajah orang yang kegembiraan.

Wajah-wajah inilah yang tidak pernah sekalipun gagal
menghantar gelombang bahagia ke hati saya.

Comments

fara said…
masyaAllah bijaknya dia. ambil frame gambar dia sebagai contoh! wah..kagum!!
hehe..comel!
Pandailah Phia..pegang colour pencil..siap amik gambar dia lagi..hehe..
Rindu pulak..bila nak ngedet ni Put..? Rindu kat Phia ngan Lope nih!!
Misya Idris said…
geram betul.. pandai pulak amik gambar sendirik. pandainyeeeee
::lynn:: said…
put, she is soooooo cute!!!!!
Amboiii..bijaknya phia.Cantik lak tu dia mewarna.Comeii giler muka dia buat camtuh.sweet sangat!(rasa nak gigit2 ini budak.muahaha)

Put, bila kita nak jumpa nih?
eima said…
comey....gebu
Min said…
sangat comel la ini little princess! nak geget rasa...
Min MH said…
Oh Obiya!!! C u tonite my dear!!! We will have gul chat ya...=)
Fara: sebab dia tak terlintas yang dia boleh tengok muka dia dalam cermin jugak. hahahhaha.
Ina: Ghinduuuuuu Nabila! bila kita nak jumpa ni? korang tanak datang ke putrajaya ke? jom lah. jom lah.
Anim: kakput tak terlintas pun dia timbul idea amik gambar sendiri.
Lynn: muka bulat, mata bulat, pipi bulat - semua bulat. Hehehheh
Ayu: jom! singgah je rumahku kat ground floor tu. rumah no.6. jangan malu2 yer.
zue / eima : alhamdulillah :)
Min Min: jomlah datang. puhlis!

Popular Posts